Úvod » Články » FALA radí » Základní pravidla při psaní CV

Základní pravidla při psaní CV

Životopis je při hledání zaměstnaní velmi důležitá vizitka Vašich schopností a dovedností. Nepodceňujte jeho význam a při jeho sepsání si dejte pozor na následující základní pravidla.


Před jeho zasláním agentuře nebo potencionálnímu zaměstnavateli doporučujeme dát ho přečíst někomu známému. Nestranný pohled pomůže odhalit nejasnosti, nepřehlednost či nevhodné formulace.

1. Strukturovanost a přehlednost
Životopis není slohové cvičení. Nepište životopis jako vyprávění, jeho text musí být strukturovaný. Neměl by mít víc jak dvě strany, ale se stručností to ani nepřehánějte! Nevynechávejte žádné pracovní zkušenosti či pozice, a to ani v případě, že se vám o nich mluvit nechce. Jste-li čerství absolventi či uchazeči o juniorský typ pozice, postačí jednostránkové CV. U velmi zkušených manažerů či odborníků je přijatelné až třístránkové.

2. Pozor na pravopisné chyby!
Je jasné, že v životopise nesmí být pravopisné chyby. Pouze cizinci píšící česky mohou doufat, že personalista nad nějakou chybou přimhouří oko. I stylisticky musí být vaše CV v pořádku – nejsou přípustné žádné hovorové výrazy, zato jsou žádoucí oborové výrazy nebo zkratky, které jsou důkazem, že se v oboru vyznáte.

3. Nelžete a nepřehánějte!
Hodně lidí podléhá nutkání si své CV poněkud „vylepšit“: tu poopravit letopočet nástupu do práce, tu některé zaměstnání vynechat… Někteří uchazeči mají tendenci nadhodnotit některé své kvality (např. jazykové znalosti, PC dovednosti). Zkušený personalista většinu nesrovnalostí odhalí během ústního pohovoru.

 

Sledujte nás
Fala doporučuje

Hodnoty Agentury Fala s.r.o.

Myslím, že je dobré jednou za čas se zastavit a zkusit nadefinovat podstatu fungování společnosti. V článku jsou uvedené hodnoty a principy fungování Agentury Fala s.r.o. na jejichž podobě jsme se v týmu shodli.

Uvažujete o změně zaměstnání?

Uvažujete o změně zaměstnání?

Hledáte novou práci nebo pod vlivem pozitivním zpráv z personálního trhu uvažujete o novém uplatnění? Přijďte se poradit se zkušenými odborníky Agentury Fala.

10 tipů pro absolventy

... aneb co je důležité nezanedbat při hledání prvního zaměstnání

© 2013-2024, Fala s.r.o. - personální agentura

Realizace a SEO: CCN Plus s.r.o.