Úvod » Články » FALA radí » 10 tipů pro absolventy

10 tipů pro absolventy

1. Ujasněte si svou představu o budoucím zaměstnání
Musíte vědět jaké jsou pro Vás možné pracovní pozice, vhodné odborné zaměření, dostupná lokalita, apod.

2. Zhodnoťte reálně svoji pozici na pracovním trhu
Nemějte zbytečně „velké oči“. Přehnanými požadavky určitě neuděláte na své potencionální zaměstnavatele dobrý dojem.

3. Hledejte práci dostatečně intenzívně
Občasné přečtení personální přílohy novin, náhodné brouzdání po internetu a necílené zaslání životopisu není hledání práce, ale promrhaný čas. Dopředu si udělejte průzkum o možnostech hledání práce, informujte se u známých, nechte si poradit v personální agentuře. Na zajímavé inzeráty reagujte ihned, pošlete průvodní dopis a dobře zpracované CV.

4. Nepodceňujte internet

Internet je v současné době nejpoužívanější nastroj k inzerci volných míst a výborný zdroj rad a informací jak postupovat při hledání práce. Zaregistrujte se na LinkedInu, sociální síti zaměřené na personalistiku. Vyplňte správně a zajímavě svůj profil. Dávejte si pozor na osobní informace zveřejněné například na Facebooku, které by vás mohly poškodit u případného zaměstnavatele.

5. Napište správně svůj profesní životopis
I informace o tom jak má vypadat profesní životopis naleznete na internetu. Personalisté jsou zahlceni žádostmi o zaměstnání, tak nejraději sáhnou po žádostech s přehledným, krátkým životopisem. Životopis by měl obsahovat všechna základní potřebná data, neměly by v něm chybět údaje o dosaženém vzdělání a praxi, dalších schopnostech. Nezapomeňte na kontaktní údaje! Body ve Váš prospěch Vám přihrají zajímavé brigády, školní projekty, studijní praxe, výzkumy nebo odborné seminární a absolventské práce.

6. Připravte se na pohovor
Důležité je hlavně přijít na pohovor včas. Nastudujte si předem co nejvíce informací o  dané společnosti. Připravte se na otázky typu „Proč chcete pracovat v naší společnosti? Jaký je Váš profesní cíl? Vaše silné a slabé stránky?...“

7. Věnujte se dostatečně mobilní komunikaci
V době hledání práce reagujte na každé zazvonění mobilu, nenechávejte bez odezvy nepřijaté hovory. Co když tak propásnete právě tu TOP nabídku.

8. Nepodceňujte první dojem
Zahoďte nervozitu, vystupujte přirozeně a příjemně. Ptejte se na to, co Vás zajímá, jinak vzbudíte dojem, že o práci nemáte dostatečný zájem.

9. Nevzdávejte se po prvním neúspěchu
Hledání práce je běh na dlouhou trať. Vždy chtějte vědět, proč jste neuspěli. Budete-li znát své nedostatky, můžete je odstranit a pracovat na zlepšení. Bude se Vám to hodit pro příští přijímací řízení.

10. Neberte období hledání jako prodloužené prázdniny.

Hodně štěstí

Sledujte nás
Fala doporučuje

Hodnoty Agentury Fala s.r.o.

Myslím, že je dobré jednou za čas se zastavit a zkusit nadefinovat podstatu fungování společnosti. V článku jsou uvedené hodnoty a principy fungování Agentury Fala s.r.o. na jejichž podobě jsme se v týmu shodli.

Uvažujete o změně zaměstnání?

Uvažujete o změně zaměstnání?

Hledáte novou práci nebo pod vlivem pozitivním zpráv z personálního trhu uvažujete o novém uplatnění? Přijďte se poradit se zkušenými odborníky Agentury Fala.

10 tipů pro absolventy

... aneb co je důležité nezanedbat při hledání prvního zaměstnání

© 2013-2024, Fala s.r.o. - personální agentura

Realizace a SEO: CCN Plus s.r.o.